Brandpreventieweken
Om ons beter bewust te maken van de risico’s van brand, worden sinds 1999 de Brandpreventieweken georganiseerd. Op www.brandpreventieweek.nl vindt u tal van tips om brand te voorkomen. Ook op de actiesite verkleindekansopbrand.nl vindt u een veel nuttige informatie.
Verzekering ook veilig?
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat er brand uitbreekt in uw woning. Dan is het fijn om te weten dat u kunt terugvallen op een goede verzekering.
Ongemerkt is de waarde van uw inboedel toegenomen door aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe tv, (digitale) apparatuur of andere meubelen. Het kan zijn dat uw verzekering hierdoor moet worden aangepast om onderverzekering te voorkomen. Neem gerust contact met ons op wanneer u twijfelt over de dekking van uw inboedelverzekering.
Rookmelders redden levens
Zeker als een brand ‘s nachts ontstaat, redden rookmelders mensenlevens. De meest gebruikelijke rookmelders zijn de optische melders. De lichtgevoelige cel in het apparaat neemt de rook waar, waarna de melder afgaat. Als u er meerdere in uw huis ophangt, kies dan voor melders die u met elkaar kunt verbinden. Als één van de melders afgaat, volgen de anderen vanzelf.
Een rookmelder -en dan met name de batterij ervan- moet regelmatig worden getest. Een batterij gaat gemiddeld een jaar mee, de gemiddelde rookmelder zelf heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar. Houd de rookmelder ook goed schoon zodat hij zijn werk optimaal blijft doen.
Certificaat
U plaatst uw rookmelders bij voorkeur op het plafond, minimaal 50 centimeter van de muur of de hoek. Hang er één in de gang of tussen de keuken en de woonkamer en verder tenminste één op elke andere verdieping van uw huis. Plaats de rookmelder bij voorkeur niet in de keuken, de badkamer, de garage of boven een verwarming.
Kies bij de aanschaf van een melder altijd voor een gecertificeerde rookmelder, bijvoorbeeld één met het politiekeurmerk Veilig Wonen®. Op de website van het Keurmerkinstituut vindt u meer informatie over goede rookmelders.
Vluchtplan niet vergeten
Mocht er brand uitbreken in uw huis, kunnen u en uw gezin de woning dan snel en veilig verlaten? Na de melding moet de brandweer binnen 8 minuten bij u zijn, maar tot die tijd bent u op uzelf aangewezen. Met de wetenschap dat een brand al binnen 3 minuten fel kan woeden, kan een goed vluchtplan in zo’n situatie het verschil betekenen tussen leven en dood.
Maak van tevoren duidelijke afspraken. Wie wekt de kinderen en haalt de baby uit de wieg? Wie zorgt er voor de hond? Omdat rook opstijgt, moet u altijd naar beneden vluchten. Als het mogelijk is, kies dan voor de straatkant en niet voor de tuinkant. Bepaal ook een tweede vluchtroute voor het geval de eerste is afgesloten.