Hypotheek lang vastzetten of toch niet?

Veel huiseigenaren die een hypotheek afsluiten of omzetten, kiezen voor een vaste renteperiode van 20 of 30 jaar. Dat kan voordelen hebben, maar is niet altijd de beste oplossing.

Woonhuizen
Nieuws
Datum: 07-02-2019

Vooral starters kiezen relatief vaak voor een lange rentevaste periode. Dat komt mede omdat de hypotheekrente langzaam weer aan het stijgen is. Maar hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger deze is.

Veel mensen blijven geen 20 of 30 jaar in hun (eerste) huis wonen. En als ze verhuizen, is het lang niet altijd logisch dat zij hun lopende hypotheek meenemen. In dat geval betalen ze dus meer rente dan nodig is.

Voor- en nadelen

Een belangrijk voordeel van de rente lang vastzetten is zekerheid. U weet van te voren precies hoeveel u de komende jaren kwijt bent aan uw hypotheeklasten. En als de hypotheekrente stijgt, gaan uw kosten niet omhoog.

Het nadeel is dat u meer betaalt wanneer u de rente lang vastzet. Op de totale looptijd scheelt dat al snel duizenden euro’s. En mocht de hypotheekrente dalen, dan profiteert u daar niet van.

Meerdere factoren

Of het verstandig is om de hypotheekrente lang vast te zetten, hangt af van meerdere factoren. Zoals de hoogte van de hypotheek, de vraag hoe lang u in uw huis wilt blijven wonen en de renteverwachting. Wilt u advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.