Jonge werknemer vaker slachtoffer bedrijfsongeval

Werknemers tot 25 jaar zijn vaker het slachtoffer van een bedrijfsongeval dan oudere werknemers. Deze groep verdient dan ook expliciet aandacht als het gaat om veilig werken. Wat kunt u doen?

Bedrijfsongeval
Nieuws
Datum: 13-02-2019

Dat jonge mensen vaker een bedrijfsongeval hebben, is niet verrassend. Jonge mensen schatten risico´s doorgaans minder goed in en hebben minder werkervaring. Ook zijn ze vaak flexwerker waardoor zij de spelregels van het bedrijf slechter kennen. Bedenk dat u voor flexwerkers en bijvoorbeeld vakantiewerkers in juridische zin net zo goed verantwoordelijk bent als voor vaste medewerkers. Het is dan ook goed om na te gaan hoe u deze medewerkers veilig kunt laten werken.

Instructietraining

Goede voorlichting en instructies zijn voor veilig werken een heel belangrijke stap. Weten uw medewerkers waar ze op moeten letten? Kennen ze het werkproces goed en is er iemand bij wie ze aan kunnen kloppen als ze vragen hebben? Uiteraard verschaft u arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar weten de (nieuwe) werknemers wel hoe ze die moeten gebruiken? Heeft u gebruiksaanwijzingen van machines met hen doorgenomen? Maak u er niet vanaf met een lijstje van do´s en don´ts. Medewerkers kunnen die gemakkelijk negeren. En het komt ook voor dat ze een taalachterstand hebben. Bespreek alle instructies daarom persoonlijk of zorg voor een goede training.

Toezicht en onderhoud

Ook het toezicht op veilig werken moet in orde zijn, zodat het gedrag op de werkvloer in de praktijk nog gecorrigeerd kan worden. Het moet verder duidelijk zijn wat uw mensen moeten doen bij calamiteiten en brand. Doe regelmatig een brandoefening. En zorg voor onderhoud en controle van de werkplek. Gereedschappen en materialen moeten deugdelijk zijn en onderhoud en inspectie van machines moeten op tijd plaatsvinden.

Zelfinspectie

Elk jaar vinden er in Nederland meer dan 200.000 arbeidsongevallen plaats met letsel en verzuim tot gevolg. In de bouw zijn de risico´s het hoogst, maar ook in de metaal, transport en industrie vallen er slachtoffers. De Inspectie SZW heeft een zelfinspectie ontwikkeld waarmee u kunt nagaan hoe u in uw bedrijf veiliger kunt werken.

Financiële gevolgen

Ongevallen kunnen een grote impact hebben op het leven van de getroffen werknemer. Zowel voor zijn gezondheid als voor zijn financiële positie. Maar ook voor uw bedrijf zijn de (financiële) gevolgen groot. Inkomensverzekeringen en collectieve ongevallenverzekeringen kunnen dan uitkomst bieden. Wilt u daarover geadviseerd worden? Neem dan contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.