Lagere hypotheeklasten door schenking

Een schenking voor de eigen woning kan bijdragen aan fors lagere hypotheeklasten. Zeker nu de rentes op spaarrekeningen laag zijn, overwegen veel ouders en grootouders om hun (klein)kinderen op deze manier te helpen.

Ouders omhelzen kinderen
Nieuws
Datum: 31-01-2019

Iedereen in Nederland mag aan iedereen tussen de 18 en 40 jaar ruim een ton belastingvrij schenken. Voorwaarde is wel dat het geld wordt geïnvesteerd in de eigen woning. De schenking moet worden gebruikt voor de aankoop van een huis, verbetering of onderhoud ervan of de aflossing van de hypotheek of restschuld.

Dubbel profiteren

Als de begunstigde het geld gebruikt voor het aflossen van de hypotheek, kan die dubbel profiteren. Enerzijds betaalt hij of zij minder rente omdat de schuld lager is. Anderzijds verandert de verhouding tussen de waarde van het huis en de hypotheekschuld. Daardoor loopt de bank minder risico en kan de toprente wellicht worden verlaagd.

Datzelfde geldt als het huis meer waard wordt na een verbouwing die met het geschonken bedrag is bekostigd. Het huis moet dan wel opnieuw worden getaxeerd om die waardevermeerdering aan te tonen.

Schenken voor andere doelen

Wilt u kinderen tussen de 18 en 40 jaar schenken voor een ander doel? Dan mag u hen eenmalig een bedrag van ruim € 26.000 geven zonder dat ze hierover belasting hoeven te betalen. Voor een dure studie is dit bedrag zelfs ruim € 54.000.

Daarnaast mag u hen ongeacht hun leeftijd ruim € 5.400 per jaar schenken. Deze schenking hoeft niet besteed te worden aan een specifiek doel. Meer over schenken een vrijstellingen leest u hier.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die er zijn om te schenken of heeft u een vraag over hypotheken? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.